Svenska Freds

Mitt engagemang för Svenska Freds rivstartade på Hiroshimadagen 2003. Jag ställde upp som konferencier för Stockholms Fredsförening på Medborgarplatsen i Stockholm och klev med darrande ben upp på scenen för att presentera en handfull politiker. Dagen efter skrev jag i dagboken: ”Svenska Freds känns som en injektion av energi”.

Så jag blev ordförande i lokalföreningen, startade fredsfotbollslag, ledde sommarläger för unga och pyntade staden med tranor under kampanjen Tusen tranor för en kärnvapenfri värld. Jag fick mitt livs första insändare publicerad i Aftonbladet, signerad ”Agnes Hellström, fredshetsare”. Sedan dess har engagemanget vuxit, utvecklats och delvis förändrats. Jag har gjort resan från lokalföreningsgräsrot till riksföreningens vice ordförande och under de senaste fem åren på nära håll fått följa vår ordförande Anna Ek när hon fört fram våra frågor med outtröttligt driv och envishet. Jag har sett medlemmarna bli tusentals fler och stora delmål i fredsarbetet uppnås.

Vid sidan av att kämpa för en fredligare värld är jag journalist, författare och debattör. Min första insändare har följts av debatter, texter, böcker, bloggar och poddar. Min drivkraft att förändra världen och ifrågasätta destruktiva normer genomsyrar allt jag gör. Som Svenska Freds ordförande ska jag göra mitt allra bästa för att fortsätta lyfta betydelsen av fredsbyggande och nedrustning, tillsammans med föreningens gräsrötter, lokalföreningar, personal och centralstyrelse.

13 år efter manifestationen på Medborgarplatsen ger Svenska Freds mig fortfarande lika mycket energi. Sällan har en stark fredsrörelse känts viktigare än nu.

Böcker och annat

Här kan du köpa min senaste bok Att vara utan att synas.
Här kan du köpa min debutroman Ränderna går aldrig ur.

Här kan du lyssna på Författarpodden som jag gör ihop med Frida Skybäck.

Några av mina debattartiklar

SVT Opinion: Lundsbergs föräldrar offrar sina barn för traditionens skull

Aftonbladet Debatt: Lundsberg är inget utan sina traditioner

SvD Opinion: Traditionerna ska bevaras till varje pris

Mina mest lästa blogginlägg

Blondinbella och fittupproret, om hur förlossningsskador förminskas och negligeras.

Om varför mitt barns första fotbollsträning gjorde mig så jävla arg, om hur barn behandlas olika inom idrotten utifrån kön.

Mysteriet med BVC-kurvorna, om normen att små pojkar ska väga mer än lika små flickor.