Att vara utan att synas

Året är 1998 och Agnes står på internatskolans trappa, med armen och studentmössan i luften. Det är med ett vemodigt glädjetjut hon lämnar den trygga internattillvaron för att möta världen utanför. Nedanför trappan tar släkten emot, de som en gång själva varit elever på samma skola. Men hur har de tre åren påverkat henne, vem har strukturen och traditionerna format henne till? Vilken är människosynen hon tar med sig därifrån?

Under 1970-talet slog de svenska internaten igen ett efter ett. Men tre skolor överlevde och är idag så kallade riksinternat: Lundsbergs skola, Sigtunaskolan Humanistiska Läroverket och Grennaskolan. Hösten 2011 hamnade de tre riksinternaten i händelsernas centrum efter anklagelser om systematiska kränkningar av elever, pennalism och kamratuppfostran. Hur mycket av kritiken var befogad och hur mycket handlade om fördomar hos dem som står utanför skolornas gemenskap? Vilka är barnen som går på de tre riksinternaten och var rör sig i deras huvuden? Vad händer när tystnaden bryts?

Att vara utan att synas är en personlig och historisk resa i reportagets form, från sent 1800-tal till nutid. Där röster från insidan berättar om vad tiden på internat har betytt för dem.

Ränderna går aldrig ur

Elin växer upp i det lilla samhället Gimo, med en mor som har tagit avstånd från sin överklassbakgrund. Under besöken hos mormodern i Stockholm får Elin inblick i det liv hennes mamma valt bort, ett annorlunda, mer glamouröst sådant.

Hon börjar längta bort från tristessen i Gimo, och när hon hittar en broschyr om Sigtunaskolan Humanistiska Läroverket, känns det som ett löfte om gemenskap, vänner och lycka – allt det hon saknar.

Men livet på internatskolan är inte så okomplicerat som det först verkar. Snart visar det sig att många av hennes klasskamrater, trots sin privilegierade bakgrund och perfekta fasad, bär på egna trauman. Och ju längre tiden går, desto starkare reagerar Elin mot förnedrande initieringsriter, klasskillnader och hierarkiska ordningar. Hon blir alltmer osäker på vem hon är och var hon egentligen hör hemma.

Ränderna Går Aldrig Ur är en stark utvecklingsroman som vill nyansera bilden av internatskolans stängda värld.


Köp Ränderna går aldrig ur på Bokus.

Bevaka Att vara utan att synas på Bokus.

2 kommentarer till “Böcker”

  1. just nu på mitt sängbord.. skrev:

    […] nu läser jag ”Ränderna går aldrig ur” av Agnes Hellström. Jag började faktiskt läsa den i gårkväll. Och jag höll på att inte lägga den från mig. […]

  2. Den röda tråden » Blog Archive » Nötbiscotti med Wattleseeds skrev:

    […] roligaste (och hittills enda) releasefest. Anledningen var att min kära kusin släppte sin fina bok. Såklart hade jag med mig en ätbar present; Biscotti med massor av nötter smaksatta med de sista […]