Mysteriet med BVC-kurvorna

En gåta: Två förskolekompisar, fyra år gamla med samma längd och vikt, går på kontroll på BVC. Det enda barnets föräldrar får höra att alla kurvor följs åt och att allt ser bra ut. Det andra barnet får frågan om hen gillar att äta och föräldrarna får en varning om möjlig övervikt.

Hur är det möjligt?

Svaret? Barnen har olika kön.

Ovanstående scen utspelades framför ögonen på en kompis till mig, vars barn var det som hade misstänkt början på övervikt. Ett aktivt barn vars främsta kost utgörs av hemlagad mat med begränsat intag socker. Som fyra år gammal blev medveten att det finns något som kallas för vikt och att den är av stor betydelse att hålla koll på.

Igår provade jag att byta kön på min son i BVC-appen, som jag just upptäckt och eftersom jag älskar att fylla i formulär, förälskat mig i. Döm om min förvåning när han som flicka hoppade upp en hel kurva på vikten. Från att ligga en över på båda var han plötsligt lite över två kurvor över på vikten. Samma värde som tidigare på längden. Och jag slängde iväg ett upprört sms till min kompis som svarade med historien ovan.

Min kompis, med dottern som låg ”för högt” på viktkurvan (ja, det var flickan som enligt normen skulle väga mindre, varför är vi inte förvånade) frågade sin BVC-sköterska varför barn har olika kurvor beroende på kön. ”För att pojkar väger mer” var svaret hon fick. Samma svar mötte jag överallt när jag började googla. Ingen mer ingående förklaring än så. Inget ”pojkars pung väger som alla vet minst 500 gram” eller ”pojkars självförtroende gör deras hjärnor och hjärtan lite större än flickors”. Det bara är så och det verkar alla acceptera. Till och med författaren till Vår barnläkarbok, i vars utgåva från 2009 jag började läsa idag. Där stod att pojkar föds större än flickor. Det stod att en genomsnittlig pojke är 52 centimeter lång och väger 3600 gram medan en genomsnittlig flicka är 50 centimeter lång och väger 3400 gram. För det första förklarar det inte varför pojkar och flickor senare delar längdkurva men har olika viktkurva. För det andra blir genomsnittsvikten per centimeter 69,2 gram för nyfödda pojkar och 70 gram för flickor. Med andra ord är den genomsnittliga pojke boken pratar om lättare i förhållande till sin längd än en nyfödd genomsnittlig flicka. Och ändå följer pojken, från dagen han föds, en kurva där han förväntas vara tyngre.

Vår barnläkarbok
gör inte skillnad på barnens kön i sin längd- och viktkurva. Det gör däremot BVC (som uppges som källa för de könsobestämda kurvorna i boken). Samma BVC som ger fyraåriga flickor, som om de varit pojkar endast betraktats som ”helt normalviktiga starka killar”, kommentarer om att de är ovanligt matglada och där föräldrarna får rådet att skära ner i intaget av mat.

Varför? Kan någon ge mig svaret? Jag har verkligen letat och det jag hittat visar endast att om nu kurvorna måste könsindelas, rimligen borde byta plats. Flickor föds tyngre i förhållande till sin längd och bör därför vara tyngre ett tag framöver. Eller?

Bort med könskurvorna! Barnläkaren i föräldrapodden jag nyss lyssnade på sa att vikten inte har någon betydelse innan barnet blivit 18 månader. Är det alltså bara ännu en av tusentals metoder att så tidigt som det bara går, cententera könsrollerna? ”Duktiga” flickor är späda och petiga med maten, medan pojkar är hungriga och stora? Eller finns det en vettig förklaring jag kan köpa?

I så fall, upplys mig gärna. Innan jag imploderar av irritation.

11 kommentarer till “Mysteriet med BVC-kurvorna”

 1. Anna skrev:

  Har ingen förklaring men skriv en fråga till Dr Cecilia, hon har bloggat om kurvorna men skriver inget om könsskillnader. Spännande är det!
  http://www.barnakuten.nu/barnsjukdomar/sa-funkar-en-tillvaxtkurva/

 2. Sven skrev:

  Jag tror att BVC-kurvorna är baserade på insamlade data. Att pojkars viktkurva ligger högre skulle då alltså bero på att pojkar i den åldern brukar väga mer. Frågan är dock om det är en relevant skillnad, även om den skulle finnas. Hela förfarandet med medelvärden och avvikelser som BVC håller på med känns väldigt gammalmodigt och ineffektivt. De hävdar att det är för att tidigt upptäcka barn som av någon anledning utvecklas onormalt. Men uppenbarligen används kurvorna för att onödigtvis kommentera helt normalutvecklade barn och såklart att förstärka könsroller. Jag undrar om nyttan av kurvorna någonsin har utvärderats eller om de bara kör på som de alltid gjort.

 3. Tekla skrev:

  Till Sven
  Många barn i Sverige svälter idag från födelsen pga myten om att alla barn kan amma och att alla mödrar skulle kunna producera tillräckligt med bröstmjölk för barnets behov.
  Om barn inte får i sig tillräckligt med näring kan det leda till att de slutar andas. Viktkurvorna är oerhört viktiga. De bygger på mångårig evidens och beprövad erfarenhet och det viktiga är inte vikten i sig, utan att barnet följer sin kurva.
  Det är en akut risk för säkerheten för svenska barn idag att BVC ifrågasätts och diskvalificeras av föräldrar utan vårdkompetens i alla möjliga media. Människor som kan lite kan tro på det de läser och sluta besöka BVC eller t.ex. avstå från att vaccinera sina barn. Flera fall av röda hund har just förekommit i två områden i Rumänien och Turkiet – samt i Södertälje, runt Järna. Risken med röda hund är inte det drabbade småbarnet utan att kvinnor i barnafödande ålder kan komma i kontakt med barnen. Det ofödda barnet skadas mycket svårt, får livslångt handikapp, om en kvinna får röda hund under graviditet. BVC har tillkommit för att svenska barn ska kunna växa upp med bästa möjliga förutsättningar – det borde svenska föräldrar förstå!

 4. Katharina skrev:

  Men den rimligaste förklaringen för gåtan är väl att medan det första barnet följer sin kurva så gör inte det andra barnet det (utan, får vi förmoda, har lämnat sin kurva uppåt). Att de är lika gamla och långa och tunga (just nu) är irrelevant i sammanhanget. Likaså att det första barnet råkar vara en pojke och det andra en flicka. Det är min hypotes sålänge jag inte har nån annan info än ovannämnda. Har jag missat nåt? Sa de att ”visserligen följer flickan sin kurva men hon är ändå för tung”?

  Sen kan jag hålla med om din undran huruvida det är rimligt att ha skilda normalintervaller för pojkar och flickor men det verkar vara en annan (viktig!) fråga.

 5. Jens Alm skrev:

  Jag är läkare och jobbar en del med tillväxttkurvor. Anledningen att de ser olika ut för pojkar och flickor är för att pojkar och flickor växer lite olika i olika faser. Kurvorna är basera på mätningar gjorda i hela Sverige av barn födda 1981 som man sedan följt. Det finns alltså ingen avsikt med kurvorna att göra skillnad på pojkar och flickor utan det är den skillnaden som uppmätts (och den stämmer bra med internationella studier). Mer info finns t ex här http://www.rikshandboken-bhv.se/Texter/Hur-ar-tillvaxtkurvorna-gjorda/Langdkurvan/

  En annan viktig aspekt är att det inte är så att man måste följa ”sin kanal”. De flesta barn växer i lite olika takt vid olika tillfällen, man har tillväxtspurter och de kan komma vid lite olika åldrar för olika barn. Kurvorna visar ett snitt av olika barns tillväxtförlopp, men det innebär inte att ditt barn måste följa en kurva. Kurvan ska ses som ett hjälpmedel för att kunna identifiera sådant som genetiska sjukdomar, undernäring, risk för framtida övervikt, etc, men det ska alltid kombineras med en bedömning. Att man hoppar upp en enstaka kanal vid ett mättillfälle är troligen inget att hetsa upp sig över, om man fortsätter uppåt så kan det däremot vara bra att titta på kosten för att eventuellt kunna förebygga framtida övervikt.

  Och just det, anledningen att det bara var en ”könlös” kurva i din barnläkarbok är säkert att det valt att förenkla kurvan och tagit snittet av pojkar och flickor. Och barnläkaren i föräldrarpodden har rätt, barn innan 18 månader behöver man inte oroa sig för om de skulle dra iväg en smula på viktkurvan. Det gäller så klart både pojkar och flickor.

 6. Tess skrev:

  Låter helt tokigt! Man ska väl gå på vikt tillsammans med längd oavsett kön. Om kroppskonstitutionen efter puberteten ser olika ut mellan könen så är de ändå väldigt lika när barnen är små. Vi har en rätt så ”liten” son. Han är långsmal och det är förstås ”konstigt” enligt kurvan, för pojkar ”ska vara rejäla”. Klädavdelningarna verkar gå på samma mått för kläder på pojkavdelningen är alltid större trots samma centilong som på flickavdelningen. Vi får alltid köpa byxor på flickavdelningen för att midjan ska passa till längden.

 7. Agnes skrev:

  Min undran har fått stor spridning och ett par tusen personer har nu läst mitt blogginlägg. Trots det har ingen lyft fram några biologiska skillnader mellan bebisflickor och bebispojkar, i sitt svar på min fråga.

  Jag kan tycka att det är lite sorgligt (och väldigt typiskt) att ”kurvforskningen” aldrig fördjupat sig i varför det, trots samma grundförutsättningar, finns skillnader mellan könen i så låg ålder.

  ”Nya teorier antyder att maktobalans och diskriminering ligger bakom längdskillnaderna. Enligt flera forskare ger vi omedvetet pojkar mer mat än flickor, vilket gör att längdskillnaden mellan könen kan bestå över generationer.”

  Det är slutsatsen i den här artikeln, apropå längdskillnaden mellan män och kvinnor. (väldigt intressant!): http://www.svt.se/…/darfor-ar-kvinnor-kortare-an-man

  Det finns alltså en påtaglig risk att flickor får mindre mat än pojkar på grund av de normer vi som föräldrar är slavar under. BVC är en auktoritet som de flesta lyssnar på och många sköterskor där gör tyvärr en grej av att ens barn ”ligger perfekt på kurvan”.

  Det mest logiska och korrekta vore att ha samma kurvor för båda könen fram tills puberteten. Flickors och pojkars längd- och viktkurvorna bör jämföras efter samma proportioner. I nuläget ”ska” flickor väga mindre i förhållande till sin längd, trots att de föds tyngre. Det finns i mina ögon inga ursäkter för att fortsätta sprida den myten.

  En hittar skillnader där en letar. En uppdelning hade kunnat vara att barn med föräldrar över medellängd följer en viss kurva och barn med föräldrar under meddellängd en annan. Det finns många begripliga sätt att sortera statistiska uppgifter. I det här fallet är kön inte ett av dem.

 8. Agnes skrev:
 9. Peder skrev:

  Agnes, läste du inte svaret från Jens Alm ?

 10. Agnes skrev:

  Peder, visst gjorde jag det. Han skriver att alla barn växer olika i olika faser. Han skriver även att pojkar och flickor växer i olika takt i olika faser, vilket jag förstått främst är från puberteten och framåt. Men Han ger mig ingen biologisk förklaring till varför flickor är mindre/pojkar större kurvorna behöver delas efter kön tidigare än så, utan att det mest verkar vara ett sätt att dela upp. Läste du in något något annat? Varför ha könsuppdelning om det inte är relevant?

 11. Agnes Hellström » Om ett år som tvåbarnsförälder skrev:

  […] att se hur olika de behandlas just för att de är pojke och flicka. Inte bara att deras vikt har olika rankning på BVC-kurvan, utan även de adjektiv som sköterskor, läkare, främlingar och vänner använt för att beskriva […]

Lämna en kommentar
Kommentar: