Kollektivt straff eller kollektivt ansvar?

”Styrelsen för Lundsbergs skola erkänner ett stort ansvar för de elever som drabbats…”

Så inleds Lundsbergs styrelses pressmeddelande som lagts upp på skolans hemsida. Under ett ögonblick så kort att jag knappt hinner registrera känslan, tror jag att de menar ansvar för de elever som drabbats av de vuxnas ignorans. Men tji fick jag. Förstås. För meningen fortsätter:

”…av Skolinspektionens drastiska beslut om tillfälligt verksamhetsförbud med omedelbar verkställighet. Många av skolans elever har svårt att hitta motsvarande utbildning på annan ort och elever med föräldrar bosatta i utlandet har ställts inför stora problem att fullfölja sin skolgång.”

För det första: Skolinspektionens beslut var inte drastiskt. Att Lundsberg fick verksamhetsförbud beror på att de som styr skolan trott sig stå över lagen. Att Skolinspektionen sedan inte har befogenhet att stänga det  internat som lever i symbios med undervisningen gör det lättare att förstå den hävda stängningen men lika svårt att bli annat än djupt sorgsen över sveket det innebär mot de elever som farit illa på riktigt.

För det andra: Alla de kränkta nöjda elever, som återtagit ordet de nyligen ansåg det gå inflation i, inte stått på bar backe. Väldigt många har släkt och vänner på de andra två riksinternat som finns kvar i Sverige, i synnerhet på Sigtuna. Livet för barn med föräldrar utomlands skulle faktiskt underlättas av att bo närmare en flygplats.

För det tredje: Det är något väldigt osympatiskt över att vuxna tillhörande en högutbildad ekonomisk elit framställer sig som offer och skyller allt på myndigheter och medier, när det vore så lätt för dem att ta ett djupt andetag och erkänna delaktighet. Ringa någon av alla de elever som utsatts och slutat i tysthet och be dem om ursäkt. För lika mycket som straffet av lundsbergarna själva upplevs som kollektivt är det ett kollektivt ansvar som de vägrar att se.

Men idag kom alltså beslutet från förvaltningsrätten om att Lundsbergs skola får öppna igen.

Lämna en kommentar
Kommentar: