Veckans största frågetecken

Den galnaste veckan i mannaminne närmar sig sitt slut. I måndags satt jag på ett kafé och funderade på om jag verkligen var redo för föräldraledighet och stilla lunk. Eftersom jag födde 10 veckor för tidigt sist hade jag fått order av barnmorskan att ta det väldigt lugnt. Men så darrade telefonen av frågan från en vän om jag läst om vad som hänt på Lundsberg och den stillasittande tillvaron var till ända.

Jag har fortfarande inte läst ikapp allt som sagts och tyckts under veckan, men några av mina största personliga frågetecken är:

En representant från Lundsbergs styrelse uttalade sig i nyheterna om att rektor Staffan Hörnberg fick gå på grund av han tillåtit en invigning. Rektorn skrev därefter ett ”öppet brev” på Facebook där han beskyllde Aftonbladet för att ha spridit falska rykten om honom. Men Aftonbladet citerade väl bara styrelseledamoten från nyheterna? Eller menar rektorn att styrelsens beslut baserades på skvaller de läst i Aftonbladet? Fattar inte.

Rektorns ripjakt är för övrigt något han ägnar sig åt varje år. Det var där han befann sig helgen då allt urartade på Lundsberg hösten 2011, vilket ledde till att husföräldrarna Daniela och Jan kontaktade Skolinspektionen. En kan tycka att rektorn borde ha insett betydelsen av att vara på plats den första kritiska helgen. Om han var mån om att undvika urartad invigning alltså. Eller så var syftet med jakten att undvika själva invigningen.

Sedan undrar väl alla var Marie Wallenberg, Lundsbergs styrelseordförande sedan sju år, gömmer sig. Är hon alltså på tjäderjakt? Hon är ordförande för styrelsen på ett riksinternat i kris och vägrar uttala sig? En enda intervju gav hon under senaste skandalen, ”exklusivt” till DN. Och den handlade enbart om hur chockad hon var. Det är inte okej någonstans. Inte heller att alla före detta elever i styrelsen gömmer sig och skickar fram ledamöter som endast har barn på skolan och ingen personlig erfarenhet, personer från näringslivet som är mer vana att hantera media men står lågt i rang i Lundsbergshierarkin.

Det blir spännande att följa fortsättningen på, som forskaren Petter Sandgren uttrycker det i dagens DN, ”kampen mellan näringslivet och staten (Skolinspektionen)”. Och än har jag inte fött barn, trots livstempo-ökningen (peppar peppar).

I tisdags chattade jag med DN:s läsare, för den som missade det. Det var alltså innan skolan stängt, rektorn sparkats och styrelsen ställt sina platser till förfogande.

Lämna en kommentar
Kommentar: