29. Min strävan

Jag har återfunnit en vän som jag då var för ung för att känna. Moa. Våra föräldrar bodde i Västerås samtidigt under 80-talets början, var engagerade i diverse solidaritetsrörelser (Afrikagrupperna, Brödet och fiskarna) och åkte på varsitt håll till olika delar av Afrika för att göra skillnad. Vi kom aldrig tillbaka till Västerås efter vår resa, pappa dog och vi hamnade i Norduppland istället. Tappade kontakten med stora delar av det gamla livet. Då och då bläddrar jag i de gamla fotoalbumen och förra året, när jag plöjde pärmarna med pappas och mammas brev från och till Moçambique, stötte jag på många välbekanta namn, bland annat Moas pappas efternamn, som är rätt ovanligt.

Så jag spårade Moa på Facebook. Hon bodde sedan en kort tid tillbaka i Stockholm. Vi sågs för en fika. En till. Vi babblade. Vi insåg att vi blivit våra föräldrar, eller åtminstone hade de färgat oss så pass mycket att vi gillade varandra som de vuxna vi blivit. Och sedan ett par dagar delar vi kontor i Hornstull.

Jag är snart färdig journalist. För första gången under min plågsamt långa tid på högskolan, känns det bra. Dels för att jag inte orkar med de där korridorerna längre, jag vill vara fri och slippa irritera mig på att andras åsikter styr mig, och dels för att jag börjar knyta band till personer med samma drivkrafter, samma strävan som jag.

Den att förändra. Strukturer, samhället, världen. Personer i samma startläge som jag, som vill åt samma håll, är tröttirriterade och peppade på samma sätt. Moa är en sådan och många många omkring mig glöder, brinner, sprätter kraft omkring sig.

Den 8 mars är den internationella kvinnodagen. Förra årets barnvagnsmarsch genomförs igen, gå dit alla päron med små knoddar i vagn!

Och gå in HÄR för att skriva något till de kvinnor som Actionaid stöttar i den kampanj som de sjösatte idag. Kvinnor som kämpar för de rättigheter som alla bör ha, men som få kan ta för givet.

Våren tittade fram idag och det känns i hela kroppen. Att det är dags att förändra världen. Typ nu.

Lämna en kommentar
Kommentar: