Till en saknad vän

Det var en gång för snart fyra år sedan. Långt innan tankar på barn och romaner. Då jag pluggade dokumentärfilm på Röda korsets folkhögskola, fortfarande var ordförande i fredsföreningen och skrev politiska inlägg på min blogg.

Jag satt där ofta, böjd över min laptop, försjunken i besökarstatistiken det är så lätt att bli besatt av, och frågade mig själv varför nästan ingen läste min blogg. Jag som hade så mycket att säga.

Istället var det modebloggarna som läsarna sökte sig till. Tusentals människor per dag. Och jag tror att det var ilska som slog mig då. Över det ytliga, innehållslösa, som alltid tycks segra: Underhållning över debatt, skönhet över innehåll.

Och kanske var det drömmen att bli läst som drev mig. Eller så var det bara experimentlusta, men jag startade en blogg, en modeblogg. Under pseudonym. Och som genom ett mirakel, hade jag 800 besökare per dag.

Det var jag som var Modegrisen. Det har tagit mig nästan fyra år och stora våndor att erkänna. För nästan all styrka i Modegrisen som person, kom från det det faktum att ingen visste varifrån den kom. Och jag vill nästan påstå att den identitet jag skänkte grisen, fick egna självgående ben, och jag fick en vän, en inneboende. Som delade liv med mig, ideologisk uppfattning och drivkrafter med mig. Och vi gick på Pride, läste böcker, åkte till London och till Tyskland på fotbolls-VM.

Modegrisen har inte bloggat på mer än två år. Hårt festande och livet på Plattan har satt sina spår. Jag har hoppats på och längtat efter återkomsten, men Modegrisen kommer inte att komma tillbaka. Den energi som födde och drev min vän är borta. Modegrisen är död.

På sätt och viss känns det skönt att äntligen kunna stå för min vän. Den är mitt barn, min skapelse, bland det största jag åstadkommit. Och kanske är det fjantigt att känna riktig sorg över att skriva den här texten, men för mig var Modegrisen verklig. Och hade väldigt mycket viktigt att säga.

Här finns allt som Modegrisen skrev.
Här och här är ett par av mina personliga favoriter.

modegrisenojag
Jag och Modegrisen byter om på en gata i London.

19 kommentarer till “Till en saknad vän”

 1. Malin skrev:

  Åh, söta modegrisen! Som jag har väntat på ett livstecken..
  Denna blogg var bland de bästa jag någonsin läst och det är en sån genial idé du hade! FANTASTISKT!

 2. Agnes skrev:

  Tack Malin. Det känns väldigt tomt efter Modegrisen.

 3. Modegrisen kommer ut! skrev:

  […] gjordes tydligen i dagarna (påpassligt nog) bokdebuterande Agnes Hellström. Som för mig även varit känd i […]

 4. Hanna skrev:

  Synd på en sån fantastisk gris.

 5. Catarina skrev:

  OMG, this is HUGE!

  Modegrisen kan vara den bästa bloggen någonsin, som en it-bag rakt i nyllet på alla fashionistor.

  Btw, är det Ebba som spanar in er där till höger?

 6. ida skrev:

  Agnes, du är så sjukt jävla bra!

 7. Fröken Film skrev:

  Hur kan jag ha missat en sådan grym blogg??! Har kollat lite på länkarna till Modegrisen och jag förstår att att det var en stor hype! (på ett mycket bra sätt, alltså). Sjukt kul!!! Tur att du finns kvar…

 8. Lisa skrev:

  åh, jag älskade modegrisen!

 9. Sandra skrev:

  Jag saknade modegrisen så mycket att jag letade upp modegrisen på facebook…

 10. Lotta skrev:

  RESPECT! Som jag har undrat vem den fantastiska människan bakom Modegrisen var!

 11. Hedgehog in a storm » Blog Archive » Modegrisen skrev:

  […] äntligen – som jag har undrat vem som egentligen låg bakom Modegrisen. Finally har jag fått […]

 12. Att ha det gott skrev:

  STOR Kram på dig

 13. Camilla Sundberg skrev:

  Modegrisen är och förblir en av mina förebilder.

  /Kram

 14. Missy skrev:

  Modegrisen ligger fortfarande bokmärkt i datorn, ska du veta.

 15. Mrs J skrev:

  En tragisk bortgång! Jag gillade modegrisen. Barn nr 2 brukade också läsa den bloggen!

 16. MiaShopping skrev:

  Va kul att få reda på vem som låg bakom favoriten Modegrisen.

 17. Maggan skrev:

  Åh modegrisen var min älsklingsblogg alla dagar av trist plugg i DC! Jag saknar min favvogris fortfarande!

 18. Bloggkommentatorerna – STUREPLAN.se – Sveriges största nöjesmagasin på nätet – sedan 2004 » Sörjd och saknad skrev:

  […] visste inte att det var ett halvår sedan den älskade Modegrisen dödförklarades av sin matte. Modegrisen var en av de första bloggarna jag följde (den allra första var Ebba von Sydows […]

 19. Sarah skrev:

  Herregud, det var ju den muntraste bloggen ever. Jag och mina två systrar sörjer djupt att den inte finns kvar.

Lämna en kommentar
Kommentar: